Általános Iskola
Olajfa Óvoda
Budai út
Maroshegy
Széchenyi út
Felhasználónév
Jelszó
Név:*
E-mail:*

 
8000 Székesfehérvár,
Széchenyi u. 16.

Tel: 22/ 312-785
Fax: 22/ 398-719

hivatal@albaref.hu

Refpresszó

2018.02.18.-án újra refpresszó az Istentisztelet után

Tovább a részletekhez »

„Csakazértis házasság” csendesnap házaspároknak

Székesfehérvári csendesnap házaspároknak, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársai vezetésével.

Tovább a részletekhez »

Letölthető igehirdetések

A közzétett hangfelvételeket akár asztali számítógépén, laptopján, vagy mobiltelefonján is meghallgathatja.

Tovább a részletekhez »
Kitekintő
Evangélium nélkül csak hiábavalóságot tapasztalhatunk
2018. február 3.

Evangélium nélkül csak hiábavalóságot tapasztalhatunk


„Hiábavaló minden emberi erőlködés, technika, és különleges módszer, hiába építjük a házat, és őrizzük a várost, ha az Úr nem építi és nem őrzi. Jézus Krisztus evangéliuma nélkül a hiábavalóság átkát tapasztalhatjuk.” – fogalmazott Dr. Steinbach József. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke az ökumenikus imahét hetedik napján Székesfehérváron az Evangélikus Egyházközséghez látogatva hirdetett igét. Beszédében a családi értékek megóvását is hangsúlyozta." Középpontban a családi közösség értéke "

Mint ismeretes, ebben az esztendőben a Karib-térségben élő hívők kapták meg azt a szolgálatot, hogy keresztény szemmel állítsanak össze egy olyan ökumenikus imaheti anyagot, amely képes  világszerte megszólítani az embereket. Vezérigének Mózes második könyvének 15. fejezetéből, a hálaadó ének versét választották: „ Jobbod, Uram, dicső az erőtől...” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével...”
- „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők” - a Biblia 127. zsoltárának igeversei lapján fogalmazta meg gondolatait Dr. Steinbach József. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke Székesfehérváron az Evangélikus Egyházközség templomában a 2018. év ökumenikus hetének szombat napján látogatott el.
 
- Az Úr ereje, az Úr áldásában mutatkozik meg - fogalmazott - s nincs is nagyobb ajándék annál, mint amikor megtapasztalhatjuk a mindennapokban a mindenre elégséges áldását.
- Arról az áldott Istenről beszélhetünk, aki örökkévaló, idő fölötti, hiszen az időt is Ő teremtette és aki a történelemben mutatja meg Önmagát övéi számára. Örökkévalósága jelenti tökéletességét, hogy Ő az egyetlen, aki teljes, tiszta, maradéktalan, maga a teljesség és boldogság, az áldott és erős Isten.
Steinbach püspök hangsúlyozta: amikor Isten megáldja az övéit, azt jelenti, hogy örökkévalóságából, tökéletességéből, teljességéből és boldogságából ad át ajándékot. Ennek az erőnek és áldásnak pedig a legteljesebb kifejezése egyszülött Fia, Jézus Krisztus. Isten az Ő halálában és feltámadásában mutatta meg, valójában milyen erős Urunk is van.
- Azonban hiábavaló minden jó szándékú, emberi erőlködés, odaadás, buzgóság, akarás, technika, misszió és különleges módszer, hiába építjük a házat, és őrizzük a várost, ha az Úr nem építi és nem őrzi. Jézus Krisztus és az Ő evangéliuma nélkül a hiábavalóság átkát tapasztalhatjuk meg - fejtette ki a lelkipásztor. Szerinte már ebben a világban is láthatjuk mindezt. Sajnos jól példázza, hogy az úgynevezett nyugati jóléti társadalmakban mennyi kedélybeteg embert lehet találni.

 - Mi, akik többféle felekezetből vagyunk most együtt, megfogalmazhatjuk a gyönyörű imádságot: „ Jövel Szentlélek Úr Isten, tölts fel bennünket, Növeld hitünket, Egyszülött Fiadban, a Szabadító Jézus Krisztusban. Mutasd meg rajtunk a Te erődet, szabadító hatalmadat, irgalmadat és áraszd ki ránk a Te mindenre elégséges áldásodat.
A püspök példázattal magyarázta el, hogy Isten ereje miként képes áldott rendet teremteni. Egy mágnesről szólt, amelyet, ha vasreszelékek közé helyeznek, pillanatok alatt képes annak minden darabját maga köré gyűjteni. Ennek legjellemzőbb megnyilvánulási formájaként a házasságról és a családról is beszélt.
 - Tekints úgy a hitvesedre, mint Isten pótolhatatlan és egyetlen ajándékára, s a gyermekeidre, mint akiket a Teremtő különösképpen is rád bízott. Éld eléjük a keresztyén örökséget, az evangéliumot! Bár hitet nem adhatunk számukra, mert ezt az Isten Lelke adhatja, de add tovább nekik a drága, örökkévaló kincset. (A püspök úr itt megjegyezte, hogy akik jelenleg egyedül kénytelenek élni, azok is képesek teljes életet élni az Istennel való közösségben.)
Végezetül a Dunántúl református püspöke arról is szólt, hogy a Zsoltárok üzenetéből  megismerhető: Istennek úgy tetszett, a népét a házasság, a család és gyermekek ajándékán keresztül tartja meg.
Az alkalom zárásaként a testvéregyházak képviselői közül többen is imádságban hordozták a hiányban szenvedők, az üldözöttek, a magányosak, a megértés hiányában küzdők ügyét.


Szöveg és fotó:
Szűcs Gábor
 

Evangélium nélkül csak hiábavalóságot tapasztalhatunk
2018. február 3.
„Hiábavaló minden emberi erőlködés, technika, és különleges módszer, hiába építjük a házat, és őrizzük a várost, ha az Úr nem építi és nem őrzi....

Jézus szenvedése orvosi szemmel
2017. április 14.
Bár nap mint nap találkozunk a kereszttel, a mai embernek kevés fogalma van arról, mit is jelentett valójában a kereszthalál, ez a római kivégzési mód...

A mikrofontól a keresztig
2017. április 13.
Zeneszerző és szövegíró, producer, programszervező is. Bokányi Zsolt, azaz „Boka” nevét leginkább a Sárga Taxi zenekar lendületes és siker...

„Csak egyfajta iszlám létezik” - interjú Bill Warner valláskutatóval
2017. január 25.
„Ha az iszlámról akarunk beszélni, többre van szükségünk véleményeknél. Azokból van már éppen elég. Tényalapú megközelítésre van szükség, ami az...

Wass Albert: Te és az Isten...
2017. január 8.
Átrendez és helyretesz, mint embert, ha engedem, hogy mély igazságokat feltáró gondolatai hassanak rám... - 109 éve született gróf Wass Albert erdélyi...

Copyright © 2009 Székesfehérvári Református Egyházközség - Minden jog fenntartva! Design & programozás: Arteries Studio
A honlapon található képi és szöveges tartalmak bármilyen célú felhasználása engedélyhez kötött!