Általános Iskola
Olajfa Óvoda
Budai út
Maroshegy
Széchenyi út
Felhasználónév
Jelszó
Név:*
E-mail:*

 
8000 Székesfehérvár,
Széchenyi u. 16.

Tel: 22/ 312-785
Fax: 22/ 398-719

hivatal@albaref.hu

Letölthető igehirdetések

A közzétett hangfelvételeket akár asztali számítógépén, laptopján, vagy mobiltelefonján is meghallgathatja.

Tovább a részletekhez »
Hírek
Ajándék lehetünk Európának is
2017. december 9.

Ajándék lehetünk Európának is


Délvidékről, Kárpátaljáéról és Erdélyből érkező fellépőkkel, művészekkel lehetett együtt a hallgatóság az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Adventi jótékonysági esten Székesfehérváron. A rendezvénynek hagyományosan a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont. Ebben az évben az est teljes bevételét a Gyulafehérvári Református Templom tetőszerkezetének felújítására és a kárpátaljai Ráti Szent Mihály Gyermekotthon Rehabilitációs Központjának bővítésre ajánlották fel a szervezők.


A tizenkettedik adventi jótékonysági estet rendezték meg Székesfehérváron

Elsőként a Vox Mirabilis Kamarakórus, a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium, a Székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola karénekesei, valamint a Kárpát-medencei fiatalok közösen szólaltatták meg a magyarság nemzeti imádságát, a Himnuszt Zemlényi Katica karnagy vezényletével. Zongorán kísért Beeri Barnabás.
-  A világban sok furcsaságot tapasztalni, még advent sem volt, mégis karácsonyi fényekkel lett teli a város. Sokan elfelejtik, mi az az üzenet, amelyet megértenünk, magunkba fogadnunk és annak megfelelően kellene élnünk - fogalmazott köszöntő beszédében Spányi Antal a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke.
Az Isten jön el hozzánk – folytatta-, az Ő útját kell előkészítenünk. Szeretetéből küldi el hozzánk a prófétákat. Akit várunk, az a szabadító, a messiás, az üdvözítő. Eljön, hogy összefogjon bennünket.  A megyés püspök szerint azt látni, hogy a világban hihetetlen erők működnek annak érdekében, hogy az összetartozás helyett széthúzás legyen jelen, s közben furcsa és különös eszmék, célok jelennek meg. S aki ezeket a törekvéseket nem akarja, mert hamisak, s felismerve ezt szóvá is teszi, az szégyenében menekülhetne, ha nem lenne annyi ereje, hogy lábát megvetve a világgal is szembe álljon.
- Egységet kell építenünk, melyben az egész emberiséggel összetartozunk. Különösen is összetartozunk azokkal, akik éppen úgy magyarok, ahogyan mi. Akikkel közös a kultúrkincsünk, akikkel sok öröm, szenvedés, siker és kudarc egyaránt összeköt.
Mindez ellen dolgozik a hazugság, kitaláció, az aljasság. Ezért van szükség arra, hogy összefogódzva álljunk ki az igazság védelmében. Ezt cselekedték őseink, akik vérükkel, fegyverükkel védték ezt a földet, védték a keresztény kultúrát, s védték azokat is, akik tőlük nyugatabbra valamivel szerencsésebb körülmények között élhettek - hangsúlyozta a megyés püspök.
Spányi Antal végezetül elmondta: amikor egy maradandó élményt nyújtó este előtt állunk, amelynek ajándéka szívünkbe és lelkünkbe költözik, akkor tudnunk kell, hogy felelősek vagyunk azokért a nemzetrészekért, azokért a magyarokért is, akik rászorulnak a segítségünkre.
Ha nem fáradunk bele és nem engedünk a megfélemlítéseknek, akkor Isten áldása lesz és őrzi majd meg ezt a népet, és talán Európának valamiképpen ajándékaivá válhatunk.
- A Reformáció 500. évfordulója záróalkalmaként megemlíthetem, hogy az Úr Isten gazdagon megáldott bennünket, amikor alkalomról-alkalomra megemlékezhettünk a reformáció áldásairól - ezeket a gondolatokat Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke osztotta meg hallgatóságával, hozzátéve, hogy az emlékév alkalmából a Dunántúl 351 református templomában helyeztek el emléktáblát.
-    A reformáció nem megújulást, hanem „reformálást”, azaz „visszatérést” jelent az eredethez, az eredeti formához, vagyis Jézus Krisztushoz, aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. - emlékeztetett a református püspök. A reformáció 500 ünneplésekor erre a Jézus Krisztusra tekintettünk fel, s közben jó volt átélni az összetartozást a Dunántúlon, az anyaországgal, a Kárpát-medencében és a  jótékonysági esten. Ez az összetartozás túlmutat a protestáns kereteken, hiszen az egy egyetemes Anyaszentegyházhoz való tartozást mutatja. Ezt követően Gudor András, a Gyulafehérvári Református Gyülekezet lelkipásztora elmondta, minden jóérzésnek és adakozásnak az az alapja, hogy a hozzánk lehajoló, könyörülő Istent szeretnék befogadni és ajándékait továbbadni. A lelkipásztor felidézte az ószövetségi Ezékiel prófétát, aki csontokkal teli völgyben, a pusztulás völgyében járt. Isten azonban a csontokat életre kelti, az emberek pedig feltámadnak.
- Az est nem jöhetett volna létre olyan emberek nélkül, akik mertek álmodni a csontok felett és tudták, hogy nem elég csak panaszkodni, hanem mertek hinni, cselekedni és adakozni is. A lelkipásztor tolmácsolta egyházközsége 287 emberének, a 87 erdélyi településről elszármazott gyulafehérvári református gyülekezet híveinek köszönetét. A jótékonysági est által az adakozók  templomuk tetőszerkezetét segítik megerősíteni. Mindehhez emberekre volt szükség, akik hittek, álmodtak, reméltek és engedték Krisztust dolgozni szívükben. Gudor Botond idézte a Gyulafehérvár melletti magyarigeni református gyülekezet egykori lelkipásztorának, Bod Péternek a szavait aki szerint „ Négyfajta adventus vagyon, az első, mikor Krisztus a világra jött, a második, amikor megszületik az ember szívében, a harmadik, amikor halálunk óráján meglátjuk, a negyedik pedig, amikor visszajön ítélni élőket és holtakat.
Ma átélhettük -fogalmazott a lelkész-  a második adventet, amikor Krisztus szeretne a szívünkben megszületni. Áldjuk az Urat azért, hogy ezt a hidat nemzetben ember és ember között a határ szétválaszthatja ugyan, de Isten  Jézus Krisztus által összeköti. A nagyszabású rendezvényen  a Kárpát-medence különböző tájegységeiből érkező fellépők zenés, táncos műsorokkal, szavalással, prózai művek megszólaltatásával valósággal elkápráztatták a művelődési ház vendégeit, nézőközönségét.
A hallgatóság megcsodálhatta a moldvai csángó magyarok nagyköveteként is ismert, számos díjjal elismert Petrás Mária népdalénekes és Szlama László népzenész koboz kísérettel előadott műsorát, Bara Tamás versmondót, aki Kányádi Sándor Isten háta mögött című versét adta elő. A színpadon köszönthette a közönség a délvidéki, Szabadkai Zeneiskola egykori tanulóját, Brezovszky Gergő hegedűművészt. Hamisítatlan „székely beszéddel” lepte meg közönségét Pruteánu Oszkár Paul, a gyimesfelsőloki mesemondó csodagyermek, majd pedig Boncsér Gergely operaénekes Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb, „Hazám, hazám” című áriáját szólaltatta meg. Ezt követően a délvidéki Talentum Ifjúsági Táncegyüttes művészei léptek fel, majd Mátyás Mónika pusztinai népdalénekes két tanítványának Becze Denisa és Matieş Denisa műsorát hallgathatta a közönség. Szívet melengető műsorral lepte meg a vendégeket  Béres Merse, Németh László és Németh Péter népzenészek. Végezetül istenes énekeket szólaltatott meg a sokak által ismert és nagy népszerűségnek örvendő Misztrál együttes.A jótékonysági est méltó és ünnepi hangulatot idéző lezárásaként a Csenedes éj ének csendülhetett fel és énekelhették el közösen a meghívott határon túli művészek és közönség a művelődési ház színháztermében. Az est fővédnökei: Spányi Antal katolikus megyés püspök és Steinbach József  református püspök voltak.
Ajándék lehetünk Európának is
2017. december 9.
Délvidékről, Kárpátaljáéról és Erdélyből érkező fellépőkkel, művészekkel lehetett együtt a hallgatóság az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett ...

Reformáció 500 – Nemzeti megemlékezés és ökumenikus istentisztelet
2017. október 31.
A Duna TV felvétele az alkalomról

Jubileumát ünnepli a Talentum Református Általános Iskola
2017. május 28.
-„Kezdetben az volt a célunk, hogy megteremtsük a református oktatás-nevelés lehetőségét Székesfehérváron. Legyen egy olyan iskola, ahol folyta...

„ Nem légüres térben kell beszélnünk az evangéliumról „
2016. november 21.
-" A diktatúrák azt hirdették, hogy a keresztyénséget be kell zárni a templomba! Sok egyéb mai irányzat is ugyan ezt szeretné: nyugodtan zárjuk magunk...

Nyílt napra hívják szülőket egyházközségünk általános iskolájába
2016. november 15.
A székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola vezetősége, tanárai november 16-án, szerdai napon várják az iskola iránt érdeklődő óvodások szü...

Copyright © 2009 Székesfehérvári Református Egyházközség - Minden jog fenntartva! Design & programozás: Arteries Studio
A honlapon található képi és szöveges tartalmak bármilyen célú felhasználása engedélyhez kötött!